top of page

סרטן שלפוחית השתן

גידולים בשלפוחית השתן

בשלפוחית השתן יכולים להופיע גידולים שונים, הנפוץ מכולן הינו גידול מסוג TCC – TRANSITIONAL CELL CARCINOMA.  אלו הם גידולים שמקורם מהתאים המהווים את הציפוי הפנימי של מערכת השתן ובאים במגע עם השתן עצמו, תאים אלו נקראים פיתל המעבר ומכאן שמם של גידולים אלו.

מהם גורמי הסיכון לגידול בשלפוחית השתן?

סרטן שלפוחית השתן

גורם הסיכון העיקרי לגידולים בשלפוחית הינו עישון, ככל שכמות ומשך העישון גבוהים יותר כך עולה הסיכון. מעבר להמלצה כללית על הפסקת עישון לכל מטופל שאובחן עם פוליפ השלפוחית השתן מומלץ להפסיק לעשן באופן מידי.

גורמי סיכון נוספים כוללים חשיפה לחומרים שונים בתעשיית הצבע, עיבוד העור ועוד. כמו כן חשיפה בעבר לכימותרפיה עם ציקלופוספמיד מעלה את הסיכון אף היא.

מתי להבדק?

הסימפטום הראשון של גידול או פוליפ בשלפוחית השתן הינו לרוב הופעת דם בשתן (המטוריה) . סימנים נוספים היכולים להעיד על גידול בכיס השתן הינם צריבה ממושכת בהטלת שתן (דיסאוריה) ללא הסבר, ולעיתים נדירות אף זיהומים חוזרים ונשנים ללא הסבר.

בכל מקרה בו אתם רואים בעין דם בשתן (שתן ורוד אדום, מצב הנקרא - המטוריה מאקרוסקופית) יש לפנות ללא דיחוי לבדיקת אורולוג.

איך מתבצע אבחון של סרטן שלפוחית השתן (TCC)?

כאמור, הסימן הראשון לרוב הינו הופעת דם בשתן. לאחר שפניתם לבדיקת אורולוג לרוב יומלץ על ביצוע מספר בדיקות הדרושות להשלמת הברור:

ציסטוסקופיה – בבדיקה זו מוחדרת מצלמה לכיס השתן ומאפשרת לזהות את הפוליפים / גידולים.

CT UROGRAPHY (CTU) – זוהי בדיקה בה מוזרק חומר ניגודי לוריד ומבוצעת בדיקת CT במספר שלבים. הבדיקה מאפשרת לראות את מערכת השתן ולזהות פוליפים בכיס השתן, בכליות ובשופכנים.

שתן לציטולוגיה – בדיקת שתן מיוחדת בה הפתולוג מסתכל על דגימת השתן ומחפש תאים סרטניים בודדים היכולים להעיד על המצאות גידול.

סרטן בשלפוחית השתן – איך מטפלים?

לאחר האבחנה הראשונית יש לבצע ניתוח לצורך נטילת ביופסיות מהגידול והסרתו, הניתוח מתבצע דרך השופכה ונקרא TURBT.

 לאחר קבלת תשובת הפתולוגיה מגדירים את דרגת החדירה של הגידול לדופן כיס השתן, במרבית המקרים מדובר בסרטן שלפוחית השתן שאינו חודר לשריר – במקרים אלו מגדירים את דרגת הסיכון של הגידול ובהתאם מתווים תוכנית טיפול הכוללת לרוב שטיפות של שלפוחית השתן עם חומרים שונים היכולים למנוע את חזרת הגידולים וכן תוכנית מעקב מסודרת.

במיעוט המקרים מאובחן גידול החודר לתוך השריר המקיף את שלפוחית השתן – במקרים אלו נדרש טיפול משמעותי יותר הכולל לרוב טיפול כימותרפי ולאחריו כריתה רדיקלית של שלפוחית השתן.  

נכתב על ידי ד"ר יובל פרייפלד

bottom of page